Dorpsstraat 30a, 6681 BN Bemmel - T: 0481 461624

Oedeemtherapie / lymfedrainage / kousen

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem

Lymfoedeem een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan na het operatief verwijderen van de lymfeknopen of na een bestraling. Het defect kan ook aangeboren zijn.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Het begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna wordt het meestal dikker. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar is wel hinderlijk.

Behandelmogelijkheden door de oedeemfysiotherapeut zijn:

Compressietherapie: Deze is gericht op een zo snel mogelijke afname van de omvang door druk van buitenaf, zoals bandages. Deze bandages zijn vervelend maar vormen een belangrijk onderdeel van de therapie.

Manuele lymfedrainage: Dit is een massagetechniek die gericht is op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen.

Oefentherapie: Dit is belangrijk om bewegingsfuncties te verbeteren of op te heffen wanneer er sprake is van een bewegingsbeperking in het operatiegebied en bij spierkrachtvermindering.

Ademtherapie: Deze bestaat uit specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling met als doel de afvoer van het lymfevocht te verbeteren.

Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale tape die een liftende werking heeft. De onderhuidse circulatie kan hierdoor verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Verder krijgt u voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Tevens wordt u begeleid bij het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Vaak worden therapeutisch elastische kousen worden aangemeten om het effect van de compressie therapie te behouden.

Bovendien ondersteunen kousen het bloedvaten- en/of lymfesysteem.

 

Therapeutisch elastische kousen

Voor het aanmeten en leveren van therapeutisch elastische kousen kunt u bij ons terecht.

De kousen worden aangemeten en geleverd door Nanne van Cuijk van Movetek, zie www.movetek.nl

Movetek is een familiebedrijf dat sinds 1996 gespecialiseerd is in het aanmeten en leveren van hoogwaardige therapeutisch elastische arm- en beenkousen en overige compressiemiddelen.

Heeft u elastische kousen nodig, dan kun u een afspraak maken bij De Loods of rechtstreeks contact opnemen met Nanne van Cuijk via 06-58969938.

Indien nodig komt Nanne gratis bij u aan huis.

Als u een verwijzing heeft worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed.