Dorpsstraat 30a, 6681 BN Bemmel - T: 0481 461624

Manuele therapie

Manuele therapie

Wat houdt manuele therapie in?

Manuele therapie is een specialisatie gericht op klachten in het "bewegingsapparaat", dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom en/of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo'n stoornis van het gewricht wordt ook wel "functiestoornis" genoemd. Vaak is een korte of langere overbelasting of een trauma van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk.

Wat is het gevolg van een functiestoornis van het gewricht?

Spieren verkrampen hierdoor en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Wat doet de manueel therapeut?

De manueel therapeut spoort de oorzaak van de klacht op en behandelt deze, zodat de klachten zich niet meer zullen voordoen en er een natuurlijk herstel kan optreden. De behandeling bestaat uit het herstellen van de verminderde beweeglijkheid van het gewricht, door het toepassen van specifieke passieve en actieve mobiliserende technieken. Met een andere behandeltechniek kan de therapeut de patiënt leren om een teveel aan beweging in het gewricht te stabiliseren door middel van training. De pijn neemt dan af, waarna de beweging in de gewrichten en de houding verbeteren.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

  • hoofd- en nekpijn
  • bepaalde vormen van duizeligheid, o.a. BPPD
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rug- en heupklachten evt. met uitstraling in de benen
  • steeds terugkomende klachten aan de ledematen (enkel, knie, elleboog en pols)